3. Gün:
Samsun - Giresun - Trabzon - Batum
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltımızın ardından ülkemizin kullanılmakta olan en uzun tünellerinden Nefise Akçelik’ ten (3820m) geçip rehberimizden alacağımız bilgiler eşliğinde Giresun Adası’nı, Pontus Hükümdarı Farnakes döneminde inşa edilen Giresun Kalesi ile Ulu Önderimiz Mustafa Kemal’ in alay muhafızı olan Topal Osman’ın Mezarını aracımızdan panoramik olarak görüp, dünyanın en yağlı ve kaliteli fındıklarının üretildiği Giresun sınırında fındık ve fındık ürünleri alışverişlerimizi yaptıktan sonra Trabzon’ a varıyoruz. Burada Soğuksu Mevkii’ ne çıkarken Gülbahar Hatun Camii’ni, İç Kale ve Zağnos Vadisi’ ni (Panoramik) görüp, ladin ağaçları arasından geçerek, bir Rum iş adamına ait olan ve sonrasında Trabzon halkı tarafından Atatürk`e hediye edilen Atatürk Köşkü’nü geziyoruz. (Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen restorasyon çalışmasınca kapalı olduğu takdirde ziyaret edilemeyecektir.) Ardından öğle yemeğimizi alıyor ve Komnenos Krallığı döneminde 1238-65 yılları arasında yapılıp, batı cephesindeki Hristiyanlık tarihine ait freskleriyle birlikte Trabzon Ayasofya`sını da geziyor ve Trabzon` a özgü bir el sanatı olan Trabzon Hasırı, Telkâri ve Trabzon`da sadece beş ailenin yaptığı Kazaziye işlerini yapan ustaların marifetli ellerinde hazırlanan ürünleri görme fırsatı bulduktan sonra alışveriş için kısa bir zaman veriyoruz. Ardından Rize üzerinden Hopa’ ya varıyor ve sizlere alternatif bir tur seçeneği sunuyoruz: Karadeniz’ i Doğu Anadolu’ ya bağlayan, ülkemizin en uzun tünellerinden Cankurtaran yoluyla Borçka’ ya varıyoruz. Bizleri bekleyen minibüslerimize biniyor ve Karadeniz’ in bakir kalmış güzelliği ile ziyaretçilerini büyüleyen Karagöl’ e varmadan önce, ülkemiz biyosfer rezerv alanı Klaskur Vadisi’ndeki yapacağımız yolculuğumuzda Gürcü kökenli köylerden geçip, organik çay bahçeleri görüyoruz. Maisur Şelalesi’ni uzaktan görme imkânı yakalayıp, Bardnala Şelalesi’nin yanından geçiyor ve Klaskur Deresi’nin ağzının kapanmasıyla oluşan, “Benim İçin Üzülme” dizisinin tanıtım çekimlerinin yapıldığı Karagöl’ e, yola sanki bir tünel kurarcasına uzanan yemyeşil ağaçlar içerisinden geçip varıyoruz. Dağların arasında saklı kalmış bu heyelan gölünde vereceğimiz serbest zamanda göl kıyısında bulunan sandallar ile gezinti yapabilir ya da keyifli bir yürüyüş yapıp fotoğraf çekebilirsiniz (Ekstra). Sonrasında otelimize varıyoruz.
Otelimize yerleştikten sonra, dileyen misafirlerimizle Gece Batum Turu için Sarp Sınır Kapısı’nda giriş işlemlerimizi tamamlayıp, Gürcistan / Adjara bölgesine geçiyoruz. Hz. İsa`nın on iki havarisinden biri olan St. Mathias`ın mezarının da bulunduğu Roma döneminden kalan ve en son Osmanlılar döneminde kullanılan Gonio- Apsaros Kalesi' ni aracımızdan görüyor ve Batum şehir merkezine doğru devam ederken Sovyet Rusya döneminde Rus askerlerin eğitim alanlarını görüyoruz. Bayburt' tan doğup Batum sınırlarına kadar kendine keskin çizgiler oluşturan Çoruh Nehri'ni ve üzerindeki eski Gonio Köprüsü' nü görerek şehir merkezine devam ediyoruz. Gürcistan’ ın iki Özerk bölgesinden Adjara Özerk Bölgesinin yönetim merkezi Batumi’ de Tarihi Orta Camii, Piazza Meydanını, Piazza Saat Kulesini, Gürcü Ortodoks Kilisesini(dışından), Ermeni Kilisesini(dışından), Avrupa Meydanını, Medea Heykeli'ni, Poseidon Anıtını, Tiyatro Binasını, Batum Limanı'nı yeni oluşturulan yüzüyle görüyoruz. Batum Bulvarı'nda gezinti yaptıktan sonra Türk Konsolosluk binamızı da görüp sizlere küçük bir serbest zaman veriyoruz. Serbest zaman sonrasında tekrar Sarp’ a dönüp çıkış işlemlerimizi hallediyoruz.
* T.C vatandaşları Gürcistan’a yeni çipli T.C Kimlik Kartı veya pasaport ile geçiş yapabilmektedir. Yaş fark etmeksizin fotoğrafsız kimliklerle geçiş mümkün değildir. Bunun dışındaki kimlik kartları ile (ehliyet, evlilik cüzdanı vs.) geçiş yapılamamaktadır. Turumuz Ekstra bir turdur ve kişi sayısına bağlı olarak hareket etmektedir. Bu tur için 15 kişi sınırlandırması vardır.
Konaklama: Hopa Cihan Otel – Terzioğlu Otel – Peronti Hotel – Paluri Hotel – Ayder Altıparmak Otel – Ayder Yeşil Vadi Otel – Ayder Nehirim Otel – Puğari Otel- Pazar Minerva Hotel vb.